Preskoči na glavni sadržaj

English language - read these pages translated to English   by Google translation services

Put kršćanina

9.8.2021. Video
Put kršćanina

Put kršćanina ili Put hodočasnika - prekrasan film i za odrasle i za djecu

 

Knjigu ''Put hodočasnika'' napisao je John Bunyan 1675. godine. Taj je siromašni trgovac završio u zatvoru u Bedfordu, Engleskoj zbog propovijedanja Božje riječi.

Za vrijeme provedeno u zatvoru John Bunyan je napisao jednu od najomiljenijih priča svih vremena.

Priča je ispričana kroz san koji je autor imao, na narativan način koji je pojmljiv i djeci te u nekim dijelovima možda i izgleda kao "dječja priča", no u stvari se radi o vrlo dubokom promišljanju svih poteškoća na koje nalaze oni koji traže Boga, a opet ispričanom na način koji svatko može razumijeti.

 

Po knjizi je snimljen film (odnosno nekoliko verzija filma) koji se kod nas ponekad prevodi kao Put hodočasnika (prema originalnom nazivu) ili kao Put kršćanina (što je bliže prijevodu u duhu našeg jezika).

 

Osobno sam pogledao film već nekoliko puta i uvijek mi je bio dobar podsjetnik na opasnosti s kojima se svatko tko traži Gospoda svakodnevno suočava.

 

Iz Hrvatske enciklopedije:

"Bunyan [bʌ'n·jən], John, engleski pisac (Elstow, XI. 1628 – London, 31. VIII. 1688). Istaknuti puritanac, nakon restauracije monarhije 1660. proveo 12 god. u zatvoru.
Najpoznatije mu je djelo Hodočasnikov put (Pilgrim’s Progress, 1678), reprezentativan ostvaraj puritanskog svjetonazora.
Taj se alegorijski prikaz prolaznosti ljudskoga života odlikuje uvjerljivim opisom ljudskih slabosti te jednostavnim i slikovitim jezikom.
Djelo je steklo trajnu popularnost među svim društvenim slojevima, a stilom je znatno utjecalo na potonju englesku prozu, dok je metafizičku simboliku prihvatilo i novo pjesništvo s početka XX. stoljeća."

Link na video na YouTube; https://youtu.be/0pUib3ae5Pg

 

Put kršćanina

 

Naslovna fotografija; Susann Schuster on Unsplash

Podijeli ovaj tekst na:
 
‹ natrag na popis

Kršćanstvo EU; Naslovnica - Video - Audio - E-knjigeAutori - O nama


Traži